2016. március 31., csütörtök


A függőségből a boldogságba


Ma délelőtt Csernus Imrével hallgattam egy (korábbi) beszélgetést. Azt kérdezték Tőle, mikor mászott ki a drogfüggőségéből. Azt mondta, hogy a kimászást nagyon sokára datálja, mert egy csomó más kompenzációs függőségbe, mániába még utána is belecsúszott - munkamánia, társfüggőség, édesség falási rohamok...

Ez a kis történet csak részben kapcsolódik a mai témámhoz, de leírtam, ha már éppen ma láttam. Ugyanis nagyon fontosnak tartom, hogy tudjuk, mi a mérték. Mérték az evésben, a munkában, a sportban vagy egyáltalán az ezekkel való foglalkozást is jócskán túlzásba lehet vinni. Mikor már nincs más téma, csak a diéta vagy rosszabb esetben, hogy a másik hogy néz ki, mit eszik.

Mivel az elmúlt időben sokat írtam az evésről, most jöjjön a sport. Rengeteget látjuk népszerű közösségi oldalainkon, hogy emberek, naponta órákat töltenek sporttal. Én edzőként azt gondolom, ez nem normális. Egész egyszerűen nem normális. A szervezetnek nincsen rá szüksége. 

Nőknek van-e szüksége ilyesmire?
Forrás:privategym.hu
Akkor meg miért csináljuk? (Én is csináltam! )
És akkor itt kanyarodnék vissza Csernusra. Mert valamit kompenzálunk. Mert valami nincs helyén bennünk az életünkben. Talán épp valamiről leszokóban vagyunk, talán valaki nagyon megbántott, talán a falási rohamainkat próbáljuk épp ellensúlyozni...?
Sokszor előfordul, hogy eddig szinte semmit nem edzettünk, és egyik napról a másikra meg akarjuk váltani a világot, mindent bepótolni, amit az elmúlt 10-20 évben elveszteggettünk.
Pedig a fokozatosság nagyon fontos! Leszokásban, rászokásban, minden változtatásban.
Pilates-alapelv, hogy minden órán - főleg kezdőknél - maximum 1-3 új gyakorlatot tanítunk óránként. Hogy minden addigit is magadévá tudj tenni. Hogy a tested izommemórájába beépüljön a helyes kivitelezés. Ehhez türelem kell, odafigyelés a testedre, és sok gyakorlás.

Ha tehát eddig nem edzettél, akkor kezdd el heti eggyel, maximum kettővel. Szépen építsd bele a mindennapjaidba. Olyan tervet készíts, amit legalább éveken át tudsz majd követni. Akkor is, ha jókedvű vagy, akkor is, ha sok a dolgod, ha új szomszédod lesz, vagy elköltözik a nagyi... Tehát például ne legyen elképesztően merev és szigorú ez a rendszer, mert akkor ismét frusztrációhoz fog vezetni, ha valamiért mégis el kell térni tőle.
Heti 2-3 edzés akkor is tartható, ha egy másik - a megszokottól eltérő napon kell pótolnod, ami valami fontos miatt kimaradt. És ha nem tudsz egyet pótolni, akkor az meg kimaradt. Ha valóban minden héten rendszeresen mozogsz, nem dől össze a világ egy kihagyástól. És heti 2-3-4 (Bár inkább mérjük percben, mert lehet, hogy valaki a sokszor kevesebbel érzi a legjobban magát. Szóval heti 120-240 perc) edzés bőven elég egy szervezetnek. 
Nem photoshop-szobrokat akarunk, hanem egészséges, kiegyensúlyozott embereket!

Így beszélhetünk valóban életmódváltásról.
És ez lesz az, amivel 
JÓL
FOGOD
ÉREZNI
MAGAD! 

Részlet a Pilates and More DVD-ből -Egyensúly
Kiegészítésként elmondom, hogy a leírtakkal nem sugallom a következőket:
- sose baj, ha kihagyod az edzést
- mindenkinek elég heti 2 sport
- aki többet edz, mint heti 4, az "photoshop-szobor"
- a világon senki nem tudja betartani, hogy heti 2-ről azonnal 4-re növelje az edzései számát
... biztos van még, amit lehet rosszul értelmezni, de remélem, a valódi üzenet fog átmenni. 
Remélem, megtalálod Magadnak azt a sportot (vagy többfélét is), amitől a legjobban fogod érezni magad! Ami feltölt, segít boldoggá és magabiztossá válni/annak maradni, és a testednek a maximális fittséget, erőt, hajlékonyságot biztosítja. 

Részlet a Pilates and More DVD-ből - Hát-popsi DP, nyújtás
Ha pedig ez számodra is a Pilates lehet, várlak szeretettel csoportos óráimon, személyi edzésre vagy indulj el a YouTube csatornámon , DVD által! <3 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése