2016. május 19., csütörtök


A pilates "nagyitorna"


Tegye fel a kezét, aki volt már pilatesen, és azt gondolja, hogy az "nagyitorna"! 
Most tegye fel az a kezét, aki volt már pilatesen, és a legkevésbé sem gondolja, hogy "nagyitorna" volna!

Van egy ilyen elképzelés a köztudatban, miszerint a pilates csak nyújtogatás ( abban is jócskán le lehet izzadni), lagymatag erősítgetés. 
Eddig azonban 100%-ban meglőpödött, aki ebben a szellemben jött be pilates órára. 

Joseph Pilates az által feltalált pilates gépen, a Reformeren

Vajon miből fakadhat ez a tévhit? 

Általában úgy gondoljuk, hogy csak az lehet hatékony edzés, amin "tombolunk", mindenből "négyszernyolcat" végzünk, üvölt a zene, és másnap elviselhetetlen izomláz gyötör. 
Nem mondom, hogy az ehhez hasonló edzések tiltólistásak. Dehogy! De ha nincs olyan testtudatos mozgás a heteidben, ahol magadra tudsz figyelni, nem pedig a tükör előtt/színpadon magában tornázó edzőre, az már szerintem probléma. 
Miért? Mert elfelejtesz koncentrálni, belső, mélyizmokat erősíteni, tudatosan irányításod alá venni a saját tested. (Erre nagyon jó kis gyakorlatokat szoktam végeztetni az óra elején. Rögtön mindenki úgy kezdi érezni, mintha nem is maga mozgatná a végtagjait. :) )
Sokat mondó ráadásul, ha ennyi extrém inger kell ahhoz, hogy a mindennapi gondok háttérbe szoruljanak (ugrálás, hangos zene, fájdalom, tömeg). Valószínűleg akkor egy picit rendbe kellene rakni az élet elnyomni kívánt területeit. 
Ugyanazon a (típusú) gépen én :) 
A pilatestől lazább, ruganyosabb leszel. Mert vannak alapból nyújtásban végzett erősítő gyakorlatok, és mert sokféle módon nyújtunk. A nyújtás szintén nem trendi "gyúrós társadalomban". Fölösleges időtöltés, aminek semmi haszna. Pedig mondjuk a gerinced vagy a csípőd nyújtása fontosabb, mint a bicepszed kerületének növelése. Rengeteg sérüléstől ment meg, sokkal szabadabbá teszi a sport- és a hétköznapi tevékenységeidet és mellesleg a laza izmok sokkal szebben is mutatnak, mint a bekötött tömbök. Viszont a nyújtásnál másféle erőt kell kifejtened, sőt inkább magadra venned, hogy változást érj el. Azt megint csak könnyűnek, lassúnak, unalmasnak ítélik. Pedig egy kötött izomzatú embernek nyújtani igen nehéz kihívást jelent. 
A Pilates által mutatott gyakorlat talajon végezve
Ha Te is úgy gondoltad eddig, hogy a pilates "nagyitorna", gyere el hétfőnként a Roxy Stúdióba a 18:00-kor kezdődő pilates órámra, és ha azt gondolod, hogy egyszerű volt, visszakapod az óra árát! :)
Ha pedig preventíven hatékony, akkor hozz magaddal Még Egy Embert! ;) :)

Egészséges edzéseket Mindenkinek!

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése