2017. március 17., péntek

Pattanj biciklire, de okosan!



Avagy hogyan eddzünk biciklizés mellé?

Nem rég tettem ki képet Instagramra, ahol arra buzdítok mindenkit, hogy üljön nyeregbe, és induljon biciklivel munkába vagy bárhova! Hiszen itt a jó idő! Miért ne használnánk ki? Munkába úgyis kell menned, akkor már össze tudod kötni egy jó kis mozgással. 
Aztán hétfőn a "Zsófi szubjektívbe” tettem ki egy írást a biciklisek megítéléséről az utakon. Remélem, átment a lényege! :)
Ma pedig arról lesz szó, hogy ha sokat biciklizel, milyen izmokat és képességeket kell pluszban fejleszteni, és hogy kell nyújtani ahhoz, hogy balanszban maradj. 

A biciklis testtartás elég egyedi pozíció. Kicsit görnyedt a hát, a karok csak elöl vannak, amivel a vállak is általában előre esnek. A lábak végzik az intenzív mozgást, de mindig egy síkban. 
Szóval a biciklizés egy nagyszerű és élvezetes sport, de van mit kompenzálni mellette.

Amit fejleszteni kell:
- Hátizmok felső része: A karok tartása miatt a lapockákat folyamatosan széthúzzuk egymástól, így azokat (túl)nyújtjuk, viszont nem erősítjük. A gerinc megfelelő tartásához elengedhetetlen izmok vannak a lapocka körül. Szóval ezeket kellően meg kell edzeni.
- Core izomzat: Ezt a kicsit görnyedt tartást megúszni hátfájás nélkül nem egyszerű, de ha van megfelelő izomzatunk hozzá, akkor menni fog. Ha minden irányból megtámasztjuk a gerincet izmokkal, akkor lesz ereje ebben a pózban megtartani téged. 
- Farizmok oldalsó része (csípő): A biciklizés csodásan formálja és erősíti a farizmokat, de a csípőízület nem csak egy síkban történő mozgásra termett. Fontos, hogy azt minden irányba használjuk, így oldalra is. 
- Egyensúly: A biciklizés fejleszti az egyensúlyérzékedet, viszont van egy pont, ahol már rá kell segítenünk pluszban. Ha például kavicsos vagy homokos útra keveredsz, már sokkal több egyensúlyra és stabilitásra lesz szükséged, hogy két keréken tudj maradni.

Amit nyújtani kell: 
- Lábak: Mondani sem kell, úgy, ahogy van, minden részét. J Comb minden oldalát és a vádlit is.
 - Mellizom: Szintén nagyon fontos, és jellegzetes a biciklistáknál, hogy lerövidül a mellizom. Hiszen a karok, sőt vállak tartásával folyamatosan nyomjuk össze a mellkast. 
- Gerinc: Minden nap meg kell nyújtani, de kerékpározás után érdemes hátrafelé még egy picit jobban rásegíteni. 

Ez volt az elméleti háttér. És akkor, ha a technika is úgy gondolja, holnap jön a bicikliseknek szóló edzés videó a YouTube-on! Ne felejts el feliratkozni a csatormára! 

1 megjegyzés:

  1. Ha fekvőbringád van, akkor a fentiek egy része nem probléma:
    https://www.youtube.com/watch?v=F7aL3ld0haY
    A karok nem viselnek támaszkodó terhet, a mellkas nem görnyed, a farizmok nem terhelődnek. Természetesen a lábakra ugyanúgy vonatkozik minden, de a felsőtest nagyrészt pihen, talán a core izomzat, mint általános dolog itt is érvényes.

    VálaszTörlés