2013. július 30., kedd

Külcsín vagy életforma?


Ahogy nézegetem a különböző internetes oldalakat, azt látom, hogy mindenki formás kinézetével és modell fotókkal szeretné motiválni követőit. "Mit kell tenned a kerek fenékért", "hogyan diétázz, hogy lapos hasad legyen"... Na nem mondom, hogy engem nem érdekel a téma, és igyekszem is mindent megtenni a "fokhagyma popsiért", de a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás koránt sem csak ebben merül ki!
Én sem indulhatnék az Arnold Classic-on ( Isten éltesse ma Schwarzeneggert! ), de azért a fürdőruhában sem szégyellem magam a strandon. Valamint számtalan előnyét tudom még élvezni a mindennapos sportolásnak és a megfelelő étkezésnek.
Egy edzéssel kapcsolatban sokszor az az első kérdés, hogy mennyit lehet fogyni vele. Na és azzal mi a helyzet, hogy mikor tudok újra lehajolni és bekötni a cipőfűzőmet? Hogy mikor tudom hátfájás nélkül hazacipelni a bevásárló szatyrokat? Hogy mikor megyek fel a harmadik emeletre megállás, szuszogás és térdfájdalmak nélkül? Hogy mikortól nem érzem magam pukkadni készülő lufinak minden este? És még sorolhatnám!

A negyedikre azért már nehéz volt felmenni - főleg 7 km futás után, 30 fokban :)

Nézzük akkor, miben segít a rendszeres, megalapozott edzés és étkezés:

Először is azonnal jobb lesz a közérzeted. Ha jól ment, azért, ha épp nem esett annyira jól, akkor azért, mert ennek ellenére megcsináltad. 

Sokkal mozgékonyabb leszel. Nem lesz megerőltető a gyerekekkel, unokákkal szaladgálni. Mikor leülsz a fotelbe olvasni, de elfelejtetted odavinni magadnak a könyv mellé a teádat is, nem esik majd nehezedre felállni érte.

Viszonylag hamar hajlékonyabb is leszel. Ha megfelelően bemelegítettél, és edzés után eleget nyújtottál, a hatás hihetetlen lesz. E kettő fontosságát nem győzöm hangsúlyozni, de a következő példa talán nálam meggyőzőbb:
Több drága vendégem már az első torna után mesélte, hogy olyan éjszakában volt része az első Pilates után, amiben már nagyon régen. Bizony, a mozgékonyság és a hajlékonyság már ekkor szembetűnő! Képzeld el a tizedik, huszadik, századik alkalom után! :)
Nem esik nehezedre majd a "játék" :P

Nem elhanyagolható, hogy az edzeni indulók magas százaléka a fogyás mellett még mindig nem gondol az izomépítésre. Pedig minél több izmod van, annál több kalóriát is használsz fel alapjáraton (tehát többet ehetsz). Nem beszélve arról, hogy látványnak is sokkal szebb egy izmos, de magasabb testzsírszázalékkal rendelkező nő/ férfi (ekkor ugye többet mutat a mérleg), mint ha a testzsír talán valamivel kevesebb is, de izom meg sehol (pedig a mérleg itt mutat jóval kevesebbet).

A helytelen táplálkozásnak sem csak az elhízás a következménye. Lehet, hogy épp azon szerencsések közé tartozol, akik nem is híznak olyan könnyedén, de ettől még nem feltétlen egészséges a szervezetük, mert a hasznos tápanyagok hiányoznak belőle, "szeméttel" viszont telítve van. Na de ezen kívül felpuffadva is kelsz fel minden reggel, a rost nélküli, rendszertelen étkezésektől pedig szinte leáll az emésztésed (amit majd hashajtókkal kompenzálsz, vagy a "kávé-cigi" kombóval). Ha a szervezetedben belül valami nem jól működik, az előbb-utóbb kívülről is látszani fog. Ha nem az elhízásban, akkor a bőrödön biztos: cellulitisz, pattanások, ekcéma formájában. ( A tudatos táplálkozás ezen mind segíthet! )

Egy-egy jó edzéstől frissebb is leszel. Ha nagyon sok munkád, dolgod van éppen, a mozgást akkor se hanyagold! Mikor két államvizsgára készültem a főiskolán, vagy szigorlatra és másnapi tanításra az egyetemen, az edzést akkor sem hanyagoltam, mert nem tehettem. Már akkor is ez volt a munkám, szóval menni kellett. Utána mindig új erővel vetettem bele magamat tanulásba, készülésbe. Olyankor mindig sokkal jobban ment. Tudom, ezt egyébként hiába mondom, de egyszer próbáld ki, onnantól nem lesz szükség unszolásra. 

Az egészséges életmóddal és a tested karban tartásával legalább a felsorolt előnyeid származnak majd, de még ennél sokkal több is, amit Te magad fogsz megtapasztalni. Ahogy láttad, ráadásul nem is csak magadnak okozol örömet vele, hanem a gyermekednek, párodnak, a környezetednek is.

Ezek azok az eredmények, melyek először jelentkeznek, ha sportolni kezdesz, és ezek azok, amiért igazán szeretek edző lenni. Hogy a sporttal segíthetek megkönnyíteni a mindennapokat, és rávezetni Téged az ebből fakadó BOLDOGSÁGRA!

Ha a fent leírtak valamely részében magadra ismertél, kezdj el tenni ellene, gyere el a Dynamic Pilates és Pilates óráimra a 16. kerületbe és kövesd nyomon továbbra is az írásokat a blogon, valamint a Facebook oldalon.( https://www.facebook.com/pages/P%C3%B6l%C3%B6s-Zs%C3%B3fia-Dynamic-Pilates/555295084521027 )

További fitt nyarat kívánok Neked, 
Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése