2013. augusztus 20., kedd

Négykézláb


"Bújj be a szekrény alá, hozd ki, ami begurult!" "Hajolj le mosogató alá, és vedd ki a tisztítószert nekem!" "Mássz be az asztal alá, vedd ki a kis széket!" Ezeket a mondatokat gyakran hajtogatják a szülők a gyerekeiknek, mert hát ők még olyan könnyen mozognak, meg tudják csinálni helyettük. Egy felnőtt embernek pedig már fáj az ilyesmi. Nos, ne fájjon! Inkább próbálj meg együtt játszani, mozogni a gyerekeddel. Ezen a téren sokat tanulhatsz tőle. És ha nincs gyereked, akkor se maradjon az ásványvizes kupak a kanapé alatt, mássz be érte! 

Ahogy a gerincünk nehezen áll rá a 21. századi életmódra, úgy a térdünknek sincs könnyű dolga. Viszont jó hír, hogy ugyanúgy segíthetünk egészségesen tartani, mint a gerincnek. Kevésbé jó hír, hogy legalább annyi mindennel árthatunk is neki. 
Amit az elején leszögeznék, a térdízület védelme NEM abból áll, hogy nem végzel comb és farizom erősítő gyakorlatokat! 
A tested tartását, mozgatását az izmaid végzik. Az ízületeket is szalagok és izmok tartják a helyén és mozgatják. Ha tehát bármilyen ízületi bántalmad van, erősítsd körülötte az izmokat!
( Forrás: Wikipédia)

Hogy történjen az erősítés? Több dologra kell odafigyelned.

Az első, hogy legyél türelmes! Itt se akarj mindent egyszerre. Fokozatosan terheld magad. Viszont ha fájdalommal jár az edzés, akkor se feltétlenül hagyd abba. A fejlődés mindig csak akkor érhető el, ha kilépsz a komfort zónádból. Ez igaz arra, hogy elfáradsz közben, hogy úgy érzed az izmaid nem bírják már, és igaz arra is, ha az ízületedben érzed a fájdalmat. Természetesen nem arra gondolok, hogy pusztulj bele az edzésbe, és másnap ne tudj lábra állni. Csak érezd, hogy bizony keményen átmozgatod magad, és teszel azért, hogy jobban legyél!

A második, ami nagyon fontos - mint ahogy eddig is -, ügyelj a tökéletességre. Ha helytelenül végzed a gyakorlatot, itt is többet árthatsz magadnak, mint sem hogy javulásnak indulj, és/vagy erősödj. 
Sose lendületből végezd a gyakorlatot, az izmaid megfeszítésével történjen minden mozdulat. Koncentrálj arra, amit csinálsz, akkor már nem lehet nagy gond. 
Figyelj a szimmetriára! Ha leguggolsz, a lábaid párhuzamosak legyenek, ne dőlj el közben. Ha már guggolás: bármennyire is engeded le a feneked, a térded sosem tolhatod a lábujjaid elé! Túlnyújtod vele a szalagokat, amik ezáltal kevésbé fogják tartani az ízületet. Ha megemeled közben kicsit a lábujjaidat, kevésbé tudod elrontani. 



Végezz ebből annyit, amennyit Te bírsz, (na meg még párat, mert azt még bírod)! Viszont ne annyit, mint melletted a többiek. Ha nekik jobban megy, majd ők többet csinálnak, Te csak annyit, aminnyit helyesen tudsz kivitelezni. 
Vannak a tipikus farizom gyakorlatok, melyet térdelőtámaszban végzünk. Itt is állítsd jól be magad: ha alkar támaszban vagy, a könyököd legyen a vállad alatt, ha kéztámaszban, akkor a csuklód, a térded pedig épp a csípőd alatt; a hátad egyenes, akár egy asztallap; közben pedig megállíthatatlanul "erőközpontozol", így nagy terhektől szabadítod meg az ízületeid.

Mindezeket edzésen kívül is tartsd be, valamint ezeken felül otthon is "kezelheted" mozgással fájós térdedet. Ha csak leülsz, és emelgeted a lábad nyújtva, néhányszor (20+) pedig kinyújtod és hajlítod már sokat segítettél. Erősítetted az ízületet tartó izomzatot, és javítottad a fájdalmas rész vérellátását. Ezeket naponta többször is végezheted.

A lényeg tehát, hogy véletlenül se lustulj el, és ne hagyd el magad. A tested, a szervezeted, a lelked és még az agyad is hálásan fogja fogadni igyekezetedet! 

A végére tartogattam egy kis érdekességet. A csecsemők számára nagyon fontos a mászás. Hogy miért? Ezek a keresztező mozgások segítik elő az agyban a kérges test megerősödését, konkrétan megvastagodását. A kérges test (corpus callosum) köti össze a két agyféltekénket, felelős azok összehangolt működéséért. Bizony ennek a folyamatnak csecsemő korban kell végbemennie, de egészen 14 éves korig pótolható, és utána is csak áldásos hatással bír a mászás, és minden keresztező mozdulat. Ez egy plusz indok, amiért érdemes négykézláb másznunk! :)
( Forrás? babaradio.ro)

A gerincedet óvó alapelvek mellett (ha nem olvastad: http://polos-zsofia.blogspot.hu/2013/07/10-evet-fiatalodj-ne-10-evet-oregedj.html) következő edzéseid alkalmával és a mindennapjaidban is próbáld meg figyelembe venni a fent leírt szabályokat. Hidd el, sokat könnyíthetsz az élteden!





Szeretettel, Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése